SCC is a place where u can get free study material for academic & competitive exams like CTET,SSC,IIT,NDA,Medical exams etc,

Monday, 2 January 2017

Test Paper for Various Medical Entrance Examinations BOTANY

 botany,Test Paper for Various Medical Entrance Examinations BOTANY,scc,ssc,scceducation,botany notes,free study material,


1. In the nucleoplasm there occurs a conspicuous body of spherical shape attached to a particular chromosome on a definite position. This is called—

(A) Plasmid
(B) Nucleolus
(C) Centromere
(D) Karyolymph

2. Restorer gene for fertility is present in—

(A) Ribosome
(B) Nucleus
(C) Endoplasmic reticulum
(D) Polyribosome

3. The points at which crossing over occurs between homologous chromosomes are called—

(A) Chromonemata
(B) Chromomere
(C) Chiasmata
(D) All of the above

4. The process in which the amount of DNA, RNA and protein can be known at a time is called—

(A) Autoradiography
(B) Cellular fractioning
(C) Phase-contrast microscopy
(D) All of the above

5. The diploid number of chromosomes in rice is—

(A) 12
(B) 24
(C) 36
(D) 48

6. Inflorescence in coconut is—

(A) Compound spadix
(B) Hypanthodium
(C) Cyathium
(D) Strobile

7. Which of the following antibiotics blocks the synthesis of bacterial cell wall ?

(A) Streptomycin
(B) Tetracycline
(C) Penicillin
(D) Erythromycin

8. A technique used for studying the effect of deficiency or toxicity of mineral nutrients on plant growth and metabolism is called—

(A) Hydroculture
(B) Hydroponics
(C) Solution culture
(D) All of the above

9. Which of the following enzymes recognizes particularly common DNA lesions ?

(A) RNA polymerase
(B) DNA polymerase
(C) DNA glycolysase
(D) All of the above

10. The efficient oil eating ‘super bug’ developed through genetic engineering used in cleaning of oil spills polluted sites is a species of—

(A) Citrobacter
(B) Pseudomonas
(C) Arthrobacter
(D) Thiobacillus

11. The appearance of thin-thread like condensing chromosomes marks the first phase of mitosis called—

(A) Metaphase
(B) Prophase
(C) M-phase
(D) None of the above

12. ‘Downy mildew of grape’ is caused by—

(A) Echinocola colona
(B) Malva crispa
(C) Peronospora pisi
(D) None of the above

13. All the reactions from reduction of carbon dioxide to the formation of sugar are included in—

(A) Dark reaction
(B) Light reaction
(C) EMP-pathway
(D) All of the above

14. Nostoc, a blue-green alga, occurs as endophyte in—

(A) Azolla
(B) Anthoceros
(C) Cycas
(D) All of the above

15. Lichens bear a composite structure consisting of two dissimilar organisms, a—

(A) Fungus and alga
(B) Fungus and bacterium
(C) Virus and bacterium
(D) Higher plant’s root and fungus

16. Which of the following nomenclature is correct as per Whittaker’s five kingdoms classification ?

(A) Monera, Protista, Cytobiota, Fungi and Animalia
(B) Monera, Protista, Plantae, Fungi and Animalia
(C) Metaphyta, Plantae, Protista, Fungi and Animalia
(D) Plantae, Protobiota, Fungi, Cytobiota and Animalia

17. The least number of transfer RNA molecules for each of the twenty amino acids found in proteins is—

(A) 20
(B) 40
(C) 1
(D) 2

18. Which of the following are known as phanerogams without ovary ?

(A) Thallophytes
(B) Pteridophytes
(C) Bryophytes
(D) Gymnosperms

19. How many turns of Calvin cycle yield one molecule of glucose ?

(A) Three
(B) Four
(C) Five
(D) Six

20. Which of the following anatomical features of leaf does not reduce the rate of transpiration ?

(A) Compact mesophyll cells in the leaf
(B) Increase in number of stomata
(C) Thick cuticle surrounding outermost part of plant parts
(D) All of the above

21. Energy and nutrients enter a community first through—

(A) Scavengers
(B) Detrivores
(C) Consumers
(D) Producers

22. The radicle is found at the lower end of the hypocotyl and embryonic shoot is found above the insertion of the—

(A) Leaf
(B) Cotyledons
(C) Stem
(D) Root

23. Which of the following algae is known as ‘Mermaid’s wine goblet’ ?

(A) Acetabularia
(B) Ulothrix
(C) Nostoc
(D) All of the above

24. Which of the following fruit is/are found in family Ranunculaceae ?

(A) Achenes
(B) Capsule
(C) Berry
(D) All of the above

25. Dacrydium laxifolium is a/an—

(A) Mushroom of great economic value
(B) Isolated bacterium from rotten apple
(C) Smallest conifer
(D) Iodine containing marine alga

26. Ribosome is made up of—

(A) RNA and protein
(B) Protein only
(C) RNA only
(D) DNA only

27. Polymerase chain reaction (PCR) based markers have been developed to—

(A) Differentiate different biotypes of gall midge
(B) Manufacture antibiotics
(C) Create termination codon
(D) Obtain soil micro-organisms with the help of reductase enzyme

28. Which of the following enzymes converts glucose into ethyl alcohol ?

(A) Zymase
(B) Invertase
(C) Maltase
(D) Diastase

29. Which of the following is/are homopolysaccharide(s) ?

(A) Dextran
(B) Glycogen
(C) Both (A) and (B)
(D) Hyaluronic acid

30. PME is a/an—

(A) Pesticide
(B) Enzyme
(C) Insecticide
(D) Plant growth regulator

Answers :1. (B) 2. (B) 3. (C) 4. (B) 5. (B) 6. (A) 7. (C) 8. (C) 9. (C) 10. (B)

11. (B) 12. (D) 13. (A) 14. (D) 15. (A) 16. (B) 17. (C) 18. (D) 19. (D) 20. (B)
21. (D) 22. (B) 23. (A) 24. (D) 25. (C) 26. (A) 27. (A) 28. (A) 29. (C) 30. (B)
Share on Google Plus Share on whatsapp

Search

Popular Posts

Facebook

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
SCC Education © 2017. Powered by Blogger.

Total Pageviews