SCC is a place where u can get free study material for academic & competitive exams like CTET,SSC,IIT,NDA,Medical exams etc,

Monday, 2 January 2017

General Science questions and answers


General Science questions and answers ,gk,gk notes ,gk in hindi,g.k for competition,



1. Tetraethyl lead is used as–

(A) Mosquito repellent (B) Pain Killer
(C) Fire extinguisher (D) Petrol additive (Ans : D)

2. Which of the following is used in beauty parlours for hair setting ?

(A) Phosphorus (B) Sulphur
(C) Chlorine (D) Silicon (Ans : B)

3. Which of the following is a non-metal that remains liquid in room temperature ?

(A) Bromine (B) Chlorine
(C) Helium (D) Phosphorus (Ans : A)

4. Which of the following is not a bleaching agent?
(A) Sulpher di-oxide (B) Carbon di-oxide
(C) Sodium hypochlorite (D) Chlorine (Ans : B)

5. The gas usually filled in electric bulb is–
(A) Hydrogen (B) Oxygen
(C) Nitrogen (D) Carbon di-oxide (Ans : C)

6. Heavy water is–
(A) Tritium oxide (B) Deuterium oxide
(C) Rain water (D) Water at 4°C (Ans : B)

7. Cow milk is a rich source of–
(A) Vitamin A (B) Vitamin B1
(C) Vitamin C (D) Vitamin D (Ans : B)

8. The element found in the surface of the Moon is–
(A) Tin (B) Tungsten
(C) Tantalum (D) Titanium (Ans : D)

9. The average salinity of sea water is–
(A) 2% (B) 3%
(C) 2.5% (D) 3.5% (Ans : D)

10. The isotope of Uranium capable of sustaining chain reaction is–
(A) U 235 (B) U 238
(C) U 239 (D) None of these (Ans : A)

11. Radioactive disintegration of Uranium ultimately results in formation of–
(A) Radium (B) Thorium
(C) Polonium (D) Lead (Ans : D)

12. Atom bomb is made on the basis of–
(A) Nuclear fusion (B) Nuclear fission
(C) Both (A) and (B) (D) None of these (Ans : B)

13. Which of the following is the petroleum wax ?
(A) Bees wax (B) Carnauba wax
(C) Paraffin wax (D) Jojoba wax (Ans : C)

14. Which of the following fibres is generally preferred for making gauze and lint ?
(A) Cotton (B) Rayon
(C) Nylon (D) Terylene (Ans : B)

15. Rubber is coagulated from latex by adding–
(A) Hydrochloric acid (B) Acetic acid
(C) Sulphuric acid (D) Carbonic acid (Ans : B)

16. Which of the following metals can displace hydrogen from dilute acids ?
(A) Zinc (B) Gold
(C) Copper (D) Silver (Ans : A)

17. Reaction of alcohol, with carboxylic acid is known as–
(A) Substitution reaction (B) Addition reaction
(C) Esterification (D) Hydrogenation (Ans : C)

18. Saponification involves the hydrolysis of fats and oils by–
(A) Water (B) Washing soda
(C) Stearic acid (D) Caustic acid (Ans : D)

19. Ascorbic acid is–
(A) Vitamin K (B) Vitamin B
(C) Vitamin A (D) Vitamin C (Ans : D)

20. Sterility in some animals is caused due to deficiency of–
(A) vitamin B (B) vitamin D
(C) vitamin B12 (D) vitamin E (Ans : D)

21. At the boiling temperature an enzyme becomes–
(A) killed (B) denatured
(C) uneffected (D) inactivated (Ans : B)

22. The penetrating power is maximum in–
(A) a-rays (B) b-rays
(C) g-rays (D) cathode rays (Ans : A)

23. Which of the following rays carry no charge ?
(A) Cathode rays (B) X-rays
(C) a-rays (D) Positive rays (Ans : B)

24. An atom bomb is based on the principle of–
(A) Chemical reaction (B) Chain reaction in the form of fission
(C) Nuclear fusion (D) None (Ans : B)

25. In which of the following processes light energy is converted into chemical energy ?
(A) Respiration (B) Fermentation
(C) Photosynthesis (D) Photorespiration (Ans : C)
 



             READ MORE..........

Interesting-psychological-facts-about body

INTERESTING PSYCHOLOGICAL FACTS

General Science questions and answers  1

General Science questions and answers 2

General science in hindi..........

Basic Biology Interview Questions and Answers

 100 Biology General Knowledge Questions and Answers

  Biology MCQ  General Knowledge objective questions 

Model Paper for Various Medical Entrance Examinations  BOTANY

जानिए अपने मन की असीम शक्ति – 

C.P.M.T. Entrance Exam., Zoology 

50 Hindi Questions with answers of General Science 

विभिन्न वैज्ञानिक उपकरण एवं उनके अनुप्रयोग

INTERESTING FACTS ABOUT HUMAN BEHAVIOUR IN HINDI 

इंसान का brain  शरीर का एक महत्वपूर्ण 

विज्ञान चालीसा, एक बार ज़रूर पढ़ें 

Terminology

Latest Inventions / Discoveries in Science


Famous Scientists and their Inventions

Sexagesimal, Centesimal and Circular Systems  

 notes for  engineering mathematics .

धरती के बारे में ये तथ्य 

 important notes  for class 11 chemistry

Amazing facts about Pi

Science Facts in Hindiविज्ञान से जुड़े तथ्य

अंतरिक्ष के बारे में रोचक तथ्य Space Facts In Hindi 

Earth Facts: 40 Facts about Earth in Hindiधरती से जुड़े रोचक तथ्य

इंसानी दिमाग के 10 रोचक तथ्य 

Interesting facts about human body in hindi-1 

Amazing Facts About Math In Hindi –

Share on Google Plus Share on whatsapp

Search

Popular Posts

Facebook

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
SCC Education © 2017. Powered by Blogger.

Total Pageviews