SCC is a place where u can get free study material for academic & competitive exams like CTET,SSC,IIT,NDA,Medical exams etc,

Monday, 2 January 2017

General Science questions and answers 2


General Science questions and answers ,gk,gk notes ,gk in hindi,g.k for competition,



1. Which of the following metals forms an amalgum with other metals ?

(A) Lead (B) Tin
(C) Zinc (D) Mercury (Ans : D)
http://www.scc-education.com/ 2. Which of the following is not an ore of Aluminium?
(A) Felsper (B) Bauxite
(C) Cryolite (D) Azurite (Ans : D)

3. Most soluble in water is–

(A) Camphor (B) Sugar
(C) Sulphur (D) Common Salt (Ans : B)
http://www.scc-education.com/
4. Which of the following is used as lubricant ?
(A) Graphite (B) Silica
(C) Diamond (D) Iron Oxide (Ans : A)

5. The purest form of iron is–
(A) Steel (B) Pig iron
(C) Cast iron (D) Wrought iron (Ans : D)
http://www.scc-education.com/
6. The percentage of carbon is the least in–
(A) Grey cast iron (B) Wrought iron
(C) White cast iron (D) Steel (Ans : D)

7. An element that does not occur in nature but can be produced artificially is —
(A) Thorium (B) Radium
(C) Plutonium (D) Uranium (Ans : C)
http://www.scc-education.com/
8. The inert gas which is substituted for nitrogen in the air, used by deep sea drivers for breathing is–
(A) Helium (B) Argon
(C) Krypton (D) Xenon (Ans : A)

9. The group of metals Fe, Co, Ni may be best called as–
(A) Alkali metals (B) Rare metals
(C) Main group metals (D) Transition metals (Ans : D)
http://www.scc-education.com/
10. Who suggested that the most of the mass of atom is located in nucleus ?
(A) Bohr (B) Thomson
(C) Rutherford (D) Avogadro (Ans : C)

11. Meson particles are found in–
(A) R-rays (B) X-rays
(C) Laser beam (D) Cosmic rays (Ans : D)
http://www.scc-education.com/
12. An atom of an element with mass number 23 and atomic number 11 will have–
(A) 11 neutrons, 12 protons and 11 electrons (B) 11 protons, 12 neutrons and 11 electrons
(C) 11 protons, 12 electrons and 11 neutrons (D) 23 protons and 11 electrons (Ans : B)

13. Which of the following is a protein ?
(A) Wool (B) Starch
(C) Natural rubber (D) Cellulose (Ans : C)
http://www.scc-education.com/
14. Soap is a mixture of sodium or potassium salts of—
(A) Monocarboxylic acid (B) Glycerols
(C) Dicarboxylic acid (D) Tricarboxylic acid (Ans : A)

15. Which of the following material is used to prepare blue-black ink ?
(A) Gallic acid (B) Tannic acid
(C) Ferrous sulphate (D) All of these (Ans : D)

16. Water gas is prepared by passing–
(A) Steam over white hot coke (B) Air over red hot coke
(C) Methane over red hot coke (D) Steam over heated sulphur (Ans : A)
http://www.scc-education.com/
17. Which of the following metals react with nitrogen to form nitride ?
(A) Sodium (B) Potassium
(C) Magnesium (D) None of these (Ans : C)

18. One micron is equal to–
(A) 1/10th of mm (B) 1/100th of mm
(C) 1/1000th of mm (D) 1/10000th of mm (Ans : C)
http://www.scc-education.com/
19. Equal volumes of different gases at any definite temperature and pressure have–
(A) Equal weights (B) equal masses
(C) equal density (D) equal no. of molecules (Ans : D)
http://www.scc-education.com/
20. Milk is an example of–
(A) suspension (B) true solution
(C) emulsion (D) gel (Ans : C)

21. Which of the following modes of expressing concentration is independent of temperature–
(A) Molarity (B) Molality
(C) Normality (D) Formality (Ans : B)
http://www.scc-education.com/
22. Which of the following substances undergoes chemical change on heating ?
(A) Sodium chloride (B) Silica
(C) Lead nitrate (D) Platinum wire (Ans : C)

23. Vulcanisation is a–
(A) Science of studying volcanoes
(B) method of degrade polymers
(C) Process connected with the making of voltaic cells
(D) Process of hardening of rubber by heating it with sulphur. (Ans : D)
http://www.scc-education.com/
24. Water gas is prepared by passing–
(A) steam over white-hot coke (B) air over red-hot coke
(C) methane over red-hot coke (D) steam over heated sulphur (Ans : A)
http://www.scc-education.com/
25. The hormone which stimulates milk production in mammal is known as–
(A) Glucagon (B) prolactin
(C) progesterone (D) oestrogen (Ans : B)
 
Share on Google Plus Share on whatsapp

Search

Popular Posts

Facebook

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
SCC Education © 2017. Powered by Blogger.

Total Pageviews