SCC is a place where u can get free study material for academic & competitive exams like CTET,SSC,IIT,NDA,Medical exams etc,

Monday, 2 January 2017

General Science questions and answers

General Science questions and answers ,gk,gk notes ,gk in hindi,g.k for competition,


1. From which mineral is radium obtained–

(A) Limestone (B) Haematitie
(C) Pitchblende (D) Rutile (Ans : C)

2. What is laughing gas ?

(A) Carbon dioxide (B) Sulphur dioxide
(C) Nitrogen Dioxide (D) Nitrous oxide (Ans : D)

3. Which of the following is used as a material for making protective windows in space probes ?

(A) Steel (B) Graphite
(C) Tungsten (D) Diamond (Ans : D)

4. The gases used in different types of welding would include–
(A) Oxygen and Hydrogen (B) Oxygen, acetylene and argon
(C) Oxygen and acetylene (D) Oxygen, hydrogen and nitrogen (Ans : C)

5. Which of the following alloys is used for making magnets ?
(A) Duralumin (B) Stainless Steel
(C) Alnico (D) Magnelium (Ans : C)

6. Parmanent hardness of water may be removed by the addition of–
(A) Alum (B) Sodium Carbonate
(C) Lime (D) Potassium Permanganate (Ans : B)

7. Which of the following is the most stable element?
(A) Uranium (B) Hydrogen
(C) Oxygen (D) Lead (Ans : D)

8. Find the odd one ?
(A) Marble (B) Chalk
(C) Lime Stone (D) Slaked Lime (Ans : D)

9. Diamond is harder than graphite because of–
(A) Difference of layers of atoms (B) Tetrahedral structure of diamonds
(C) Difference of crystaline structures (D) None of these (Ans : C)

10. Which of the following has least penetrating power?
(A) Alpha particles (B) Beta particles
(C) Gamma particles (D) All have same power (Ans : A)

11. What is increasing order of the wave lengths of the following colours–
1. Orange 2. Indigo 3. Yellow 4. Violet
(A) 1, 2, 3, 4 (B) 3, 4, 1, 2
(C) 4, 3, 2, 1 (D) 4, 2, 3, 1 (Ans : D)

12. Atoms are composed of–
(A) Electrons only (B) Protons only
(C) Electrons and Protons (D) Electrons and Nuclei (Ans : D)

13. Paper is manufactured by–
(A) Wood and resin (B) Wood, Sodium and Bleaching powder
(C) Wood and bleaching powder (D) Wood, Calcium, hydrogen sulphate and resin (Ans : D)

14. Which synthetic fibre is known as artificial silk ?
(A) Cotton (B) Rayon
(C) Terylene (D) Nylon (Ans : B)

15. Deep blue colour is imparted to glass by the presence of–
(A) Iron oxide (B) Cupric oxide
(C) Nickel oxide (D) Cobalt oxide (Ans : D)

16. Which of the following gases is obtained by the reaction of water with Calcium Carbide ?
(A) Acetylene (B) Ethylene
(C) Methane (D) Water gas (Ans : C)

17. The gas liberated during the reaction of copper with dilute nitric acid is–
(A) NO2 (B) N2O5
(C) O2 (D) NO (Ans : D)

18. Which of following substances undergoes chemical change on heating ?
(A) Sodium Chloride (B) Silica
(C) Lead Nitrate (D) Platinum wire (Ans : C)

19. Starch hydrolysing enzyme is–
(A) sucrose (B) invertase
(C) amylase (D) cellulase (Ans : C)

20. The enzyme used for the formation of RNA on DNA is–
(A) DNA polymerase (B) endonuclease
(C) topoisomerase (D) RNA polymerase (Ans : D)

21. The term ‘enzyme’ was coined by–
(A) de Duve (B) Kunhe
(C) C. Darwin (D) de Candolle (Ans : B)

22. A plant cell differs from an animal cell in the absence of–
(A) mitochondria (B) centrioles
(C) ribosomes (D) endoplasmic reticulum (Ans : B)

23. A Vitamin, the absence of which leads to sterility in both males and females is–
(A) Vitamin K (B) Vitamin C or ascorbic acid
(C) Vitamin D or calciferol (D) Vitamin E or tocopherol (Ans : D)

24. Anaemia is caused in man due to the deficiency of–
(A) folic acid (B) vitamin A
(C) vitamin B12 (D) none (Ans : A)

25. Rusting of iron involves–
(A) oxidation (B) reduction
(C) decomposition (D) displacement (Ans : A)

Share on Google Plus Share on whatsapp

Search

Popular Posts

Facebook

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
SCC Education © 2017. Powered by Blogger.

Total Pageviews