SCC is a place where u can get free study material for academic & competitive exams like CTET,SSC,IIT,NDA,Medical exams etc,

Monday, 2 January 2017

General Science questions and answers

 general science,General Science questions and answers ,scc,ssc,education,scceducation,9718041826,
General Science questions and answers 
1. Which form of phosphorus is used in safety metals?
(A) Red Phosphorus (B) White Phosphorus
(C) Yellow Phosphorus (D) Black Phosphorous 
(Ans : A)

2. Stainless steel is an alloy of–

(A) Iron, Carbon and Nickel (B) Iron and Manganese
(C) Iron, Chromium and Zinc (D) Iron, Chromium and Nickel (Ans : D)

3. Which of the following is not correctly matched ?

(A) Galena : Lead Sulphide (B) Green vitriol : Copper sulphate
(C) Plaster of Paris : Calcium sulphate (D) Calomel : Mercurous Chloride (Ans : B)

4. Potassium nitrate is used in–
(A) Salt (B) Glass
(C) Fertiliser (D) Medicine (Ans : B)

5. In which type of rocks are metals like Gold and Copper mostly found ?
(A) Old igneous (B) Old sedimentary
(C) Old metamorphic (D) New metamorphic (Ans : A)

6. Which of the following gases is lighter than air ?
(A) Carbon dioxide (B) Oxygen
(C) Ammonia (D) Chlorine (Ans : C)

7. A super conductor is characterised by–
(A) Zero permeability (B) Low permeability
(C) High permeability (D) Infinite permeability (Ans : A)

8. Of the various forms of carbon, which one is used for absorption purpose ?
(A) Diamond (B) Graphite
(C) Coke (D) Wood Charcoal (Ans : D)

9. The main constituents of Pearl are–
(A) Calcium Carbonate, Magnesium Carbonate (B) Calcium oxide, Ammonium Chloride
(C) Argonite , Chonchiolin (D) Ammonium Sulphate, Sodium Carbonate (Ans : A)

10. The age of most ancient geological formation is estimated by–
(A) Potassium-Argon method (B) Ra-Si method
(C) C14 method (D) Uranium-lead method (Ans : C)

11. Which of the following is used as a moderator in nuclear reactor ?
(A) Ordinary water (B) Radium
(C) Thorium (D) Graphite (Ans : D)

12. Isotopes are separated by–
(A) Filtration (B) Sublimation
(C) Distillation (D) Crystalization (Ans : C)

13. The combustible material at the tip of a safety match stick is–
(A) Sulphur (B) Manganese dioxide
(C) Phosphorus (D) Antimony sulphide (Ans : D)

14. Which of the following roofs provide better protection against fire ?
(A) Cement slab (B) Asbestos sheet
(C) Reinforced concrete (D) None of these (Ans : B)

15. The material used for bleaching paper pulp is–
(A) Chlorine (B) Caustic soda
(C) Sodium Hypochlorite (D) Lime (Ans : C)

16. Water is neither acidic nor alkaline because–
(A) it cannot accept or donate protons (B) it boils at high temperature
(C) it can dissociate into equal number of hydrogen ions (D) it cannot donate or accept electrons (Ans : C)

17. PVC is obtained by the polymerisation of–
(A) Propene (B) Vinyl Chloride
(C) Styrene (D) Acetylene (Ans : B)

18. Which of the following metals can displace zinc from a solution of zinc sulphate ?
(A) Lead (B) Magnetism
(C) Iron (D) Mercury (Ans : B)

19. Which set of conditions represents easiest way to liquify gas ?
(A) Low temperature, high pressure (B) High temperature, low pressure
(C) Low temperature, low pressure (D) High temperature, high pressure (Ans : A)

20. Artificial rain is caused by spraying small pellets of which of the following over clouds ?
(A) Ice (B) Dry Ice
(C) NaOH (D) NH4Cl (Ans : C)

21. Galvanisation is deposition of–
(A) Zinc of iron (B) aluminium on Iron
(C) tin on iron (D) copper on iron (Ans : A)

22. Antibiotics are drugs used for the cure of–
(A) Bacterial diseases (B) Cancer
(C) Malaria (D) Nervous disorders (Ans : A)

23. Blood does not coagulate inside the body due to the presence of–
(A) haemoglobin (B) heparin
(C) fibrin (D) plasma (Ans : B)

24. Blood pressure is dependent on–
(A) systolic force (B) cardiac output
(C) peripheral resistance (D) all of these (Ans : D)

25. LPG contains–
(A) Butane and isobutene (B) Butane and Propane
(C) Isobutane and Propane (D) Butane, Isobutane and Propane (Ans : B)
                                 READ MORE

Interesting-psychological-facts-about body

INTERESTING PSYCHOLOGICAL FACTS

General Science questions and answers  1

General Science questions and answers 2

General science in hindi..........

Basic Biology Interview Questions and Answers

 100 Biology General Knowledge Questions and Answers

  Biology MCQ  General Knowledge objective questions 

Model Paper for Various Medical Entrance Examinations  BOTANY

जानिए अपने मन की असीम शक्ति – 

C.P.M.T. Entrance Exam., Zoology 

50 Hindi Questions with answers of General Science 

विभिन्न वैज्ञानिक उपकरण एवं उनके अनुप्रयोग

INTERESTING FACTS ABOUT HUMAN BEHAVIOUR IN HINDI 

इंसान का brain  शरीर का एक महत्वपूर्ण 

विज्ञान चालीसा, एक बार ज़रूर पढ़ें 

Terminology

Latest Inventions / Discoveries in Science


Famous Scientists and their Inventions

Sexagesimal, Centesimal and Circular Systems  

 notes for  engineering mathematics .

धरती के बारे में ये तथ्य 

 important notes  for class 11 chemistry

Amazing facts about Pi

Science Facts in Hindiविज्ञान से जुड़े तथ्य

अंतरिक्ष के बारे में रोचक तथ्य Space Facts In Hindi 

Earth Facts: 40 Facts about Earth in Hindiधरती से जुड़े रोचक तथ्य

इंसानी दिमाग के 10 रोचक तथ्य 

Interesting facts about human body in hindi-1 

Amazing Facts About Math In Hindi –

Share on Google Plus Share on whatsapp

Search

Popular Posts

Facebook

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
SCC Education © 2017. Powered by Blogger.

Total Pageviews