SCC is a place where u can get free study material for academic & competitive exams like CTET,SSC,IIT,NDA,Medical exams etc,

Monday, 2 January 2017

General Science questions and answers


General Science questions and answers ,gk,gk in hindi,scc,ssc,education,scceducation,ssceducation,

General Science questions and answers 

1. Bromine is–

(A) colourless gas insoluble in water (B) A highly inflammable gas
(C) A Black solid. (D) A red liquid. (Ans : D)

2. The metal used in storage batteries–

(A) Iron (B) Copper
(C) Lead (D) Zinc (Ans : C)

3. Water has maximum density at–

(A) -4°C (B) 0°C
(C) 4°C (D) 100°C (Ans : C)

4. The colour of Emerald is–

(A) Violet (B) Yellow
(C) Deep Green (D) Prussian Blue (Ans : C)

5. Permanent hardness of water, due to sulphates of the metal, can be destroyed by the use of–

(A) Nitrates (B) Zeolites
(C) Sulphonates (D) None of these (Ans : B)

6. Rust is–

(A) A mixture of Fe2O3 and Fe(OH)2 (B) A mixture of FeO and Fe(OH)2
(C) FeO only (D) A mixture of Fe2O3, 3H2O and FeO (Ans : D)

7. Which of the following characters is not shown by hydrogen–

(A) It burns in air to form water (B) It supports combustion
(C) It combines with almost all metals forming hydrides (D) It readily combines with fluorine and chlorine (Ans : B)

8. Which of the following elements is obtained from sea weeds ?

(A) Argon (B) Sulphur
(C) Vanadium (D) Iodine (Ans : D)

9. The metallic constituents of hard water are–

(A) Magnesium, Calcium and tin (B) Iron, tin and calcium
(C) Calcium, magnesium and iron (D) Magnesium, tin and iron (Ans : C)

10. The location and energy of an electron in an atom can be specified by–

(A) Atomic mass (B) Atomic number
(C) Quantum numbers (D) None of these (Ans : C)

11. Old-written material, which cannot be read easily can be read by–

(A) Cosmic Rays (B) Ultraviolet rays
(C) Infra Red rays (D) None of these (Ans : C)

12. In an atomic nucleus, neutrons and protons are held together by–

(A) Gravitational forces (B) Magnetic forces
(C) Exchange forces (D) Coulombic forces (Ans : C)

13. The type of glass used in making prisms and lenses is–

(A) Soft glass (B) Pyrex glass
(C) Jena glass (D) Flint glass (Ans : D)

14. Carbon tetrachloride fire extinguisher should not be used in closed room because it produces poisonous glass called–

(A) Carbon Monoxide (B) Phosphine
(C) Phosgene (D) None of these (Ans : D)

15. Which of the following is commonly called a polyamide ?

(A) Rayon (B) Orion
(C) Terylene (D) Nylon (Ans : D)

16. Hydrometer is an instrument–

(A) For measuring sound in water (B) To detect the presence of hydrogen in the atmosphere
(C) For measuring the specific gravity of liquids (D) To detect the changes in atmospheric humidity (Ans : C)

17. Which thermometer is used to indicate the lowest temperature ?

(A) Clinical thermometer (B) Gas thermometer
(C) Alcohol thermometer (D) Resistance thermometer (Ans : C)

18. A chronometer measures–

(A) Sound waves (B) Time
(C) Water waves (D) Colour contrast (Ans : B)

19. If temperature is kept constant during the reaction the process is called–

(A) Adiabatic (B) Isobaric
(C) Isochoric (D) Isothermal (Ans : D)

20. Cholera is caused by–

(A) vibrio cholerae (B) salmonella
(C) bacterioceoccurs (D) None of these(Ans : A)

21. Why do colloidal substance do not deposited below ?

(A) Specific gravity is less (B) It is of very less amount in respect of solvent
(C) They carry electrical charges (D) They are converted to sovent (Ans : A)

22. Which of the following gases is obtained by the reaction of water with calcium carbide–

(A) Acetylene (B) Ethylene
(C) Methane (D) Water gas (Ans : A)

23. Cooking oil can be converted into vegetable ghee by the process of–

(A) oxidation (B) hydrogenation
(C) distillation (D) crystalisation (Ans : B)

24. The contact process is involved in the manufacture of–

(A) nitric acid (B) Sulphuric acid
(C) Ammonia (D) Caustic soda (Ans : B)

25. Antidiuretic hormone (ADH)–

(A) inhibits the secretion of growth hormone by the pituitary
(B) inhibits the rate of heart beat
(C) causes the muscular walls of the arterioles to contract that simulates the reabsorption of water from the kidney tubules.
(D) causes an increase in the blood pressure (Ans : C)


                                                  READ MORE


Interesting-psychological-facts-about body

INTERESTING PSYCHOLOGICAL FACTS

General Science questions and answers  1

General Science questions and answers 2

General science in hindi..........

Basic Biology Interview Questions and Answers

 100 Biology General Knowledge Questions and Answers

  Biology MCQ  General Knowledge objective questions 

Model Paper for Various Medical Entrance Examinations  BOTANY

जानिए अपने मन की असीम शक्ति – 

C.P.M.T. Entrance Exam., Zoology 

50 Hindi Questions with answers of General Science 

विभिन्न वैज्ञानिक उपकरण एवं उनके अनुप्रयोग

INTERESTING FACTS ABOUT HUMAN BEHAVIOUR IN HINDI 

इंसान का brain  शरीर का एक महत्वपूर्ण 

विज्ञान चालीसा, एक बार ज़रूर पढ़ें 

Terminology

Latest Inventions / Discoveries in Science


Famous Scientists and their Inventions

Sexagesimal, Centesimal and Circular Systems  

 notes for  engineering mathematics .

धरती के बारे में ये तथ्य 

 important notes  for class 11 chemistry

Amazing facts about Pi

Science Facts in Hindiविज्ञान से जुड़े तथ्य

अंतरिक्ष के बारे में रोचक तथ्य Space Facts In Hindi 

Earth Facts: 40 Facts about Earth in Hindiधरती से जुड़े रोचक तथ्य

इंसानी दिमाग के 10 रोचक तथ्य 

Interesting facts about human body in hindi-1 

Amazing Facts About Math In Hindi –


Share on Google Plus Share on whatsapp

Search

Popular Posts

Facebook

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
SCC Education © 2017. Powered by Blogger.

Total Pageviews