SCC is a place where u can get free study material for academic & competitive exams like CTET,SSC,IIT,NDA,Medical exams etc,

Wednesday, 16 March 2016

Gravitation (Questions)

                                             

      Gravitation

Q1. A block weighing 1.0 kg is in the shape of a cube of length 10 cm. It is kept on a horizontal table. Find the pressure on the portion of the table where the block is kept. (ans. 1000Pa)

 Q2. Find the thrust acting on the human body due to atmospheric pressure. Take the surface area of a man of middle size to be 1.5m2 and atmospheric pressure (1atm) =1.013×105 Pa. (ans.15.2 ton wt)

Q3. Calculate the mass of a body whose volume is 2 m3 and density 0.52 g/cm3. (ans. 1040 kg)

Q4. A dining hall has dimensions 50m × 15m × 3.5m. Calculate the mass of air in the hall. Given, density of air =1.30kg/m3. (ans. 3412.5 kg)

Q5. A thread of mercury of 10.2 g is in a tube of uniform cross section 0.1cm3. Calculate the length of thread. The density of mercury is 13.6g/cm3. (ans. 7.5cm)

Q6. A cubical block of water is dipped completely in water. Each edge of the block is 1cm in length. Find the buoyant force acting on the block. (ans. 10-2N)

Q7. A body of mass 2.0 kg and density 8000 kg/m3 is completely dipped in a liquid of density 800 kg/m3. Find the force of buoyancy on it. (ans. 2N)
Q8. A piece of iron of density 7.8 × 103kg/m3 and volume 100 cm3 is totally immersed in water. Calculate (a) the weight of the iron piece in air (b) the upthrust and (c) apparent weight in water. (ans. (a) 7.8N (b) 1N (c) 6.8 N)

Q9. A solid body of mass 150g and volume 250cm3 is put in water. Will the body float or sink.

Q10. A solid of density 5000kg/m3 weights 0.5 kg in air. It is completely immersed in water of density 1000kg/m3
(a) Calculate the apparent weight of solid in water.(ans. 0.4 kg) 
(b) What will be its apparent weight if water is replaced by a liquid of density 8000kg/m3? (ans. 0)

Q11. The mass of a block made of certain material is 13.5 kg and its volume is 15 × 10-3 m3. Will the block float or sink in water. Give reason for your answer.

Q12. (a) What is the density of air in NTP (b)What is the unit of relative density?

Q13. (a) When does a body sinks in a fluid? (b)Why does a balloon filled with hydrogen gas rise up against gravity?

Q14. (a) Which has greater density: 1 kg of iron or 2 kg of iron? (b)If a hollow sphere and a solid sphere are both made of the same amount of iron, which sphere has greater average density?

Q15. A. A body weighs 10 N in air and 8 N when fully immersed in water. How much is the buoyant force acting on the body? B. Why are the buoys making the channel in a river are hollow spheres?

Q16. State one important effect produced by the buoyant force exerted by water.

Q17. Where does a solid weigh more- in air or in a liquid?

Q18. Name two factors on which the buoyant force depends?

Q19. What is the relationship between the buoyant force on an object and the liquid displaced by it?

Q20. The relative density of mercury is 13.6. What does this statement mean?

Q21. The density of turpentine oil is 840 kg/m3. What will be its relative density?

Q22. Explain why big boulders can be moved easily by floods.

Q23. Why is a slight blow on a cork of bottle fully filled with a liquid sufficient to break the bottle?

Q24. Why is it easier to walk on soft sand with a flat shoe than a pencil-heeled shoe?

Q25. Lead has greater density than iron and both are denser than water. Is the buoyant force on a lead pencil greater than, less than or equal to the buoyant force on an iron 
object of same volume?

Q26. Why do you feel lighter when you swim?

Q27. Why is a bucket of water lighter when in water than when it is taken out of water?

Q28. Why it is easier to swim in sea water tan in river water?

Q29. Two different objects are completely immersed in water and undergo same loss in weight. Is it necessary that the weight of these objects in air be also the same?




Gravitation 
Q1. A block consideration one.0 metric weight unit is within the form of a cube of length ten cm. it's unbrokenon a horizontal table. realize the pressure on the portion of the table wherever the block is unbroken. (ans. 1000Pa)
 realize the thrust performing on the build attributable to gas pressure. Take the expanse of a person of middle size to be one.5m2 and gas pressure (1atm) =1.013×105 Pa. (ans.15.2 ton wt) Q3. Calculate the mass of a body whose volume is a pair of money supply and density zero.52 g/cm3. (ans. 1040 kg) Q4. A eating hall has dimensions 50m × 15m × three.5m. Calculate the mass of air within the hall. Given, density of air =1.30kg/m3. (ans. 3412.5 kg) Q5. A thread of mercury of ten.2 g is in a very tube of uniform cross section zero.1cm3. Calculate the length of thread. The density of mercury is thirteen.6g/cm3. (ans. 7.5cm) Q6. A cubic block of water is swayback utterly in water. every fringe of the block is 1cm longrealize the buoyant force performing on the block. (ans. 10-2N) Q7. A body of mass a pair of.0 metric weight unit and density 8000 kg/m3 is totally swayback in a very liquid of density 800 kg/m3. realize the force of buoyancy on that. (ans. 2N) Q8. a bit of iron of density seven.8 × 103kg/m3 and volume one hundred cm3 is completely immersed in water. Calculate (a) the load of the iron piece in air (b) the ascent and (c) apparent weight in water. (ans. (a) 7.8N (b) 1N (c)vi.8 N) Q9. A solid body of mass 150g and volume 250cm3 is place in water. can the body float or sink. Q10. A solid of density 5000kg/m3 weights zero.5 metric weight unit in air. it's utterly immersed in water of density 1000kg/m3. (a) Calculate the apparent weight of solid in water.(ans. 0.4 kg) (b) what is going to be its apparent weight if water is replaced by a liquid of density 8000kg/m3? (ans. 0) Q11. The mass of a block product of sure material is thirteen.5 metric weight unit and its volume is fifteen × 10-3money supplycan the block float or sink in water. provide reason for your answer.  Q12. (a) what's the density of air in NTP (b)What is that the unit of relative density? 
Q13. (a) once will a body sinks in a very fluid? (b)Why will a balloon stuffed with atomic number 1 gas get upagainst gravity? 
Q14. (a) that has bigger density: one metric weight unit of iron or a pair of metric weight unit of iron? (b)If a hollow sphere and a solid sphere square measure each product of identical quantity of iron, that sphere hasbigger average density? 
Q15. A. A body weighs ten N in air and eight N once absolutely immersed in water. what proportion is that thebuoyant force performing on the body? B. Why square measure the buoys creating the channel in a very streamsquare measure hollow spheres? 
Q16. State one vital result created by the buoyant force exerted by water. Q17. wherever will a solid weigh more- in a veryir or in a liquid? Q18. Name 2 factors on that the buoyant force depends? Q19. what's the link between the buoyant force on associate degree object and also the liquid displaced by it? Q20. The denseness of mercury is thirteen.6. What will this statement mean? 
Q21. The density of turpentine oil is 840 kg/m3. what is going to be its relative density? Q22. make a case for why massive boulders are often rapt simply by floods. Q23. Why could be a slight blow on a cork of bottle absolutely stuffed with a liquid decent to interrupt the bottle? Q24. Why is it easier to steer on soft sand with a flat shoe than a pencil-heeled shoe? Q25. Lead has bigger density than iron and each square measure denser than water. is that the buoyant force on apencil bigger than, but or adequate to the buoyant force on associate degree iron object of same volume? Q26. Why does one feel lighter after you swim? Q27. Why could be a bucket of water lighter once in water than once it's taken out of water? Q28. Why it's easier to swim in ocean water tan in stream water? 
Q29. 2 totally different objects square measure utterly immersed in water and bear same loss in weight. Is it necessary that the load of those objects in air be additionally the same? Q30. If 2 equal weights of unequal volumes square measure balanced in air, what is going to happen once thesesquare measure utterly swayback in water
Share on Google Plus Share on whatsapp

Search

Popular Posts

Facebook

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
SCC Education © 2017. Powered by Blogger.

Total Pageviews