SCC is a place where u can get free study material for academic & competitive exams like CTET,SSC,IIT,NDA,Medical exams etc,

Wednesday, 16 March 2016

CARBON AND ITS COMPOUNDS Multiple Choice Questions (M CQs)

                               

CARBON AND ITS COMPOUNDS
                  Multiple Choice Questions (M CQs)

Q.1: Which of the following is not a saturated hydrocarbon?
(a) cyclo hexane (b) benzene (c) butane (d) iso butane

Q.2: The bond between two identical non metallic atoms has a pair of electron?
(a) Unequally shared between two atoms (b) transferred completely from one atom to another
(c) With identical spins
(d) Equally shared between them

Q.3: Covalent compounds are generally –
(a) Soluble in water (b) insoluble in water
(c) Ionize in water (d) hydrolyse in water

Q.4: Propane with molecular formula C3H8 has –
(a) 7 covalent bonds (b) 8 covalent bonds
(c) 9 covalent bonds (d) 10 covalent bonds

Q.5: A hydrocarbon reacts with ammonical cuprous chloride solution to form a red precipitate, the hydrocarbon is –
(a) Ethane (b) ethane (c) butane (d) 1-propyne

Q.6: Which of the following substance is added to denature Ethanol?
(a) Methanol (b) pyridine (c) copper sulphate (d) all of these

Q.7: Which of the following is not an allotropic form of carbon?
(a) Fluorine (b) fullerene (c) diamond (d) graphite

Q.8: Which of the following represents the correct deceasing order of hydrogen atoms?
(a) alkanes, alkenes, alkynes (b) alkanes, alkynes, alkenes
(c) alkenes, alkynes, alkanes (d) alkynes, alkanes, alkenes

Q.9: Detergents are sodium or potassium salts of long chain of :
(a) aldehydes (b) ketones (c) carboxylic acid (d) sulphonic acid
Q.11: In double covalent bond there is a sharing of
(a) 2 electrons (b) 4 electrons (c) 6 electrons (d) 3 electrons

Q.12: Cation is formed when
(a) Atom gains electrons (b) atom losses electrons
(c) Proton is lost by the atom (d) atom shared by electrons
Q.13: The total number of electrons that take part in forming a bond in N2 is
(a) 2 (b) 4 (c) 6 (d) 10

Q.14: Which of the following has the weakest carbon-carbon strength?
(a) C2H2 (b) C2H4 (c) C2H6 (d) all have the same bond strength
Q.15: Which of the following salt when dissolved in water produce hard water?
(a) Calcium sulphate (b) magnesium bicarbonate (c) calcium chloride (d) any of the above.


Answers: 1-b. 2-d. 3-b. 4-d. 5-d. 6-d. 7-a. 8-a. 9-d. 10-a. 11-b. 12-b. 13-c. 14-a. 15-d

Q.1: that of the subsequent isn't a saturated hydrocarbon?(a) cyclo dissolving agent (b) benzol (c) gas (d) iso gas
Q.2: The bond between 2 identical non bimetallic atoms incorporates a try of electron?(a) unevenly shared between 2 atoms (b) transferred utterly from one atom to a different(c) With identical spins (d) Equally shared between them 
Q.3: valency compounds square measure typically – (a) Soluble in water (b) insoluble in water (c) Ionize in water (d) hydrolyze in water
Q.4: gas with chemical formula C3H8 has –(a) seven valency bonds (b) eight valency bonds (c) nine valency bonds d) ten valency bonds Q.5: A organic compound reacts with ammonical metal chloride resolution to create a red precipitate, the organic compound is – (a) methane series (b) methane series (c) gas (d) 1-propyne Q.6: that of the subsequent substance is added to denature Ethanol? (a) alcohol (b) base (c) sulphate (d) all of those Q.7: that of the subsequent isn't AN chemical phenomenon style of carbon?
(a) gas (b) atomic number 6 (c) diamond (d) plumbago  Q.8: that of the subsequent represents the right deceasing order of gas atoms?
(a) alkanes, alkenes, alkynes (b) alkanes, alkynes, alkenes (c) alkenes, alkynes, alkanes (d) alkynes, alkanes, alkenes Q.9: Detergents square measure metallic element or atomic number 19 salts of long chain of : (a) aldehydes (b) ketones (c) acid (d) acid
Q.11: In double bond there's a sharing of (a) a pair of electrons (b) four electrons (c) six electrons (d) three electrons Q.12: ion is made once (a) Atom gains electrons (b) atom losses electrons (c) nucleon is lost by the atom (d) atom shared by electrons
Q.13: the whole range of electrons that participate in forming a bond in N2 is (a) a pair of (b) four (c) six (d) ten Q.14: that of the subsequent has the weakest carbon-carbon strength? (a) C2H2 (b) C2H4 (c) alkane series (d) all have identical bond strength
Q.15: that of the subsequent salt once dissolved in water manufacture onerous water? (a) calcium sulfate (b) bicarbonate (c) salt (d) any of the on top of.Answers: 1-b. 2-d. 3-b. 4-d. 5-d. 6-d. 7-a. 8-a. 9-d. 1 
  CARBON AND ITS COMPOUNDS    Multiple Choice Questions (M CQs)

   CARBON AND ITS COMPOUNDS    Multiple Choice Questions (M CQs)  CARBON AND ITS COMPOUNDS    Multiple Choice Questions (M CQs)
Share on Google Plus Share on whatsapp

Search

Popular Posts

Facebook

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
SCC Education © 2017. Powered by Blogger.

Total Pageviews