SCC is a place where u can get free study material for academic & competitive exams like CTET,SSC,IIT,NDA,Medical exams etc,

Friday, 25 December 2015

Metals and Non-Metals Important Questions with answer

               
 Metal and Non metal   Sharma sir   Sharma coaching center
   Metals and Non-Metals
1. What happens when sulphur di- oxide reacts with water? Give the chemical
reaction involved.
Ans: When sulpur dioxide reacts with water, sulphurous acid is formed.

2. Why lemon pickle cannot be stored in an aluminum foil?
Ans) Aluminium reacts with the citric acid present in the lemon. Hence, lemon pickles can't be stored in aluminium vessels.
To download this file click here ....
Metals and Non-Metals Important Questions with answer,sharma coaching centre


3. What happens when dilute sulphuric acid is poured on a copper plate?
Answer: When dilute sulphuric acid is poured on a copper plate it reacts with copper to form copper sulphate and hydrogen. As a result the copper gets eroded this takes place according to the following equation:
Sulphuric acid + Copper --> Copper sulphate + Hydrogen.

4. Why copper cannot displace zinc from zinc sulphate solution?
(Ans) Copper is less reactive than zinc. Hence, copper cannot displace zinc from zinc sulphate solution.

5. Why immersion rods for heating liquids are made up of metallic substances?
(Ans) Metals are good conductors of heat. Hence, immersion rods for heating liquids are made up of metallic substances.

6. What happens when iron nails are dipped in water in a test tube for a week? ks (2)
Ans) When iron nails are dipped in water in a test tube for a week,a brown layer gets deposited on the iron nails, which is known as rust.

7. What happens when magnesium ribbon is burnt in air?
Ans) When metals burn in air, the formation of their oxide takes place. Hence, when Magnesium reacts with air, magnesium oxide is formed.
2Mg+O2 -2MgO

8. In a chemistry experiment, a student by mistake put some magnesium strips in blue coloured copper sulphate solution. What change will he observe in the colour of the solution? Write the reaction also.
Ans: When magnesium strips are added to the blue coloured copper sulphate solution,the colour of the solution disappears because magnesium is more reactive than copper. It displaces copper from copper sulphate solution.
Mg + CuSO4- MgSO4 + Cu

9. What happens when iron reacts with oxygen and water? Give the chemical
reaction involved.
(Ans) Iron oxide is formed and hydrogen gas is produced. The chemical reaction that takes place is:
2Fe + O2 + H2O- Fe2O3 + H2

10. What happens when copper vessel is exposed to moist air for a long time? Give the chemical reaction that takes place.
(Ans) When copper vessel is exposed to moist air for a long time, it acquires a dull green coating. The green material is a mixture of copper hydroxide and copper carbonate. The following chemical reaction takes place:
2Cu + H2O+CO2 + O2- Cu(OH)2 + CuCO3

11. Why gold is preferred in making jewellery?
(Ans) Gold is preferred in making jewellery because it is
(i) lustrous. (ii) highly malleable. (iii) ductile.

12. What happens when dilute sulphuric acid is poured on a zinc plate? Write the chemical reaction that takes place.
(Ans) Zinc is more reactive than hydrogen. Hence, it displaces hydrogen from sulphuric acid and forms zinc sulphate. The chemical reaction that takes place during the process is given by
Zn + H2SO4-ZnSO4 + H2

13. Why metals are used in making aeroplanes, bridges, satellites etc.?
(Ans) Due to their hardness, metals are preferred in making aeroplanes, bridges, etc.

14. What will happen when ash of magnesium is dissolved in water? Is the solution acidic or basic? What effect does litmus show in case of oxides of metals?
(Ans) When ash of magnesium is dissolved in water then magnesium hydroxide is formed.
MgO +H2O-Mg (OH)2
Hence, the solution is basic in nature. The oxides of metals are basic in nature. Therefore, their aqueous solutions turn red litmus blue.

15. (a)You must have seen in the laboratory that sodium metal is always stored in kerosene oil. Why we do so?
(b)Name a non-metal that is very reactive and is stored in water.
(Ans) (a)Sodium metal is very reactive. It reacts vigorously with air and water and a lot of heat is generated. Therefore, it is kept in kerosene.
(b)Phosphorous
                   Metals and Non-Metals   Metals and Non-Metals   Metals and Non-Metals   Metals and Non-Metals                   Metals and Non-Metals      Metals and Non-Metals     Metals and Non-Metals                   Metals and Non-Metals
Read more topics ....

combustion-and-flame-notes
fibre-to-fabric-test
coal-and-petroleum
metals-and-non-metals-objective

Chemistry for class 8 ..

Combustion-and-flame-notes

Fibre-to-fabric-test

Coal-and-petroleum

Metals-and-non-metals-objective

पेट्रोलियम’ की निर्माण प्रक्रिया व तेल शोधन




scceducation ,ssc ,sample paper ,ssc ,question paper ,notice ,arithmetic, category10, category nine ,category eleven ,class twelve, cbse board ,level ,result ,job, admission sharma sir R d sharma ssc, cgl ,  ctet ,ctet model question paper, online education ,study free ,online, iit, free, free study material, iit ,maths, physics, biology, chemistry , mathematics, physics ,best coaching, job ,centre. however ,notice ,transfer, pdf, doc ,sharma sir, however i will solve, jee main  ,education com ,sharma sir, facilitate Delhi 


Share on Google Plus Share on whatsapp

Search

Popular Posts

Facebook

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
SCC Education © 2017. Powered by Blogger.

Total Pageviews