SCC is a place where u can get free study material for academic & competitive exams like CTET,SSC,IIT,NDA,Medical exams etc,

Friday, 25 December 2015

HUMAN EYE AND THE COLOURFUL WORLD short question answer


1. How is the eye lens held in its position?
Ans: - Ciliary muscles hold the eye in position.
2. What is meant by near point?
Ans: - The nearest point up to which an eye can see clearly is called the near point of the eye.
3. What is meant by least distance of distinct vision?
Ans: - The minimum distance up to, which an eye can see, clearly is called the least distance of distinct vision.
4. Which part of the eye controls the amount of the light entering the eye?
Ans: - The pupil.
5. Which liquid fills the space behind the cornea?
Ans: - The aqueous humor.
6. Why is blind spot so called?
To download this file click here.
  HUMAN EYE AND THE COLOURFUL WORLD  short question answer

Ans: - An image formed at this point is not sent to the brain.
7. What is meant by the accommodation of the eye?
Ans: - The ability of the eye lens to adjust its focal length is called accommodation.
8. What is the least distance of distinct vision of a normal human eye?
Ans: - For a normal human eye this distance is around 25 cm.
9. Name the defects of vision of human eye?
Ans: - a. Myopia, also called shortsightedness, near sightedness. b. Hypermetropia, also called as long sightedness, far sightedness or hypermetropia. c. Astigmatism
10 What is the other name of near sightedness?
Ans: - Myopia
11. Where is the image formed in an eye suffering from near sightedness?
Ans: - The image is formed in front of retina.
12. What is the other name of long sightedness?
Ans: - Hypermetropia.
13. Where is the image formed in an eye suffering from long sightedness?
Ans: - The image is formed behind the retina.
14. How is long sightedness corrected?
Ans: - By using a convex lens of suitable focal length.
14. A person has to use a concave lens in his spectacles. What defect of vision is he suffering from?
Ans: - Short sightedness
16. What is the other name of Presbyopia?
Ans: - Its name is the old sightedness.
17. What is the twinkling of stars due to?
Ans: - Refraction of light by earths atmosphere.
18. Give one example of source of white light.
Ans: - The sun is the source of white light.
19.Which scientist first explains the dispersion of light?
Ans: - Isaac Newton
20. Name the delicate membrane in the eye having enormous number of light sensitive cells.
Ans: - The retina
21`.What kind of lens is used in the spectacles of a person suffering from Myopia (near sightedness)?
Ans: - A concave lens
22. On what factor the colour of the scattered light depends?
Ans: - The colour of the scattered light depends on the size of the scattering particles.
23. What is a function of choroids?
Ans: - It contains black pigment, which avoids internal reflections within the eye.
24. Why does sky appear blue on a clear sky?
Ans: - This is due to the scattering of blue light by the molecules of the air.
25. What happens to the lens and the ciliary muscles when you are looking at nearby objects?
Ans: The ciliary muscles contract and the lens becomes thick i.e. its radius of curvature decreases.



Read more topics ...
light-reflection-refraction-objectives
The-human-eye-and-colourful-world
Human-eye-and-colourful-world
Comparison-between-ac-and-dc
Electricity-test
Magnetic-effects-of-electric
Elecricity-notes

Magnetic-effects-of-electric-current
Share on Google Plus Share on whatsapp

Search

Popular Posts

Facebook

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
SCC Education © 2017. Powered by Blogger.

Total Pageviews