SCC is a place where u can get free study material for academic & competitive exams like CTET,SSC,IIT,NDA,Medical exams etc,

Friday, 9 October 2015

The Human Eye and the Colourful World HOT Questions with answer

                        The Human Eye and the Colourful World 
The Human Eye and the Colourful World

Q 1. What is meant by power of accommodation of the eye?
 Ans. The ability of the eye lens to adjust its focal length, so as to clearly focus rays coming from distant as well a near objects on the retina, is called the power of accommodation of the eye.
Q2. A person with a myopic eye cannot see objects beyond 1.2 m distinctly. What should be the type of the corrective lens used to restore proper vision? 
Ans. A person with a myopic eye should use a concave lens of focal length 1.2 m so as to restore proper vision. 
Q 3. What is the far point and near point of the human eye with normal vision? 
Ans. For a human eye with normal vision the far point is at infinity and the near point is at 25 cm from the eye. 
Q 4. A student has difficulty reading the blackboard while sitting in the last row. What could be the defect the child is suffering from? How can it be corrected? 
Ans. The student is suffering from myopia or short-sightedness. The defect can be corrected by the use of concave (diverging ) lens of an appropriate power. 
Q 5. The human eye can focus objects at different distance by adjusting the focal length of the eye lens. This is due to (a) presbyopia (b) accommodation (c) near-sightedness (d) far-sightedness 
Ans. (b) accommodation. [ Hint: While seeing distant object eye lens is thinner and its focal length is more (about 2.5 cm). While looking near objects eye lens assumes a more round shape, its focal length decreases and nearly objects are clearly focussed at the retina.]
 Q 6. The human eye forms the image of an object at its
                                        (a) cornea (b) iris (c) pupil (d) retina
Q 7. The least distance of distinct vision for a young adult with normal vision is about
                   (a) 25 m (b) 2.5 cm (c) 25 cm (d) 2.5 m Ans. (c) 25 cm.
 Q 8. The change in focal length of an eye lens is caused by the action of the
                     (a) pupil (b) retina (c) ciliary muscles. (d) iris Ans. (c) ciliary muscles. 
Q 9. A person needs a lens of power 5.5 dioptres for correcting his distant vision. For correcting his near vision he needs a lens of power + 1.5 dioptre. What is the focal length of the lens required for correcting (i) distant vision, and (ii) near vision?
 Ans. (i) Power of lens needed for correction distant vision of the person P1 = 5.5 D
Focal length of lens required for correcting distant vision
f1 = 1/p1 = 1/-5.5 = -18cm
(ii) For correcting near vision power required P2 = + 1.5 D
Focal length of lens required for correcting near vision f2 = 1/p2 = 1/-1.5 = 0.67 m=66.7 cm
Q10. Why is a normal eye not able to see clearly the objects placed closer than 25 cm ?
Ans. Due to a power of accommodation, the focal length of the eye lens cannot be decreased below a certain minimum limit.Consequently, a normal eye cannot see clearly the objects placed closer than a minimum distance, called near point of eye. For a young adult value of near point is 25 cm. So, we cannot see clearly objects placed closer than 25 cm. 
Q11. What happens to the image distance in the eye when we increase the distance of an object from the eye?
 Ans. The image is formed on the retina even on increasing the distance of an object from the eye. For this eye lens becomes thinner and its focal length increases as the object is moved away from the eye.
 Q12. Why do stars twinkle?
 Ans. Stars twinkle due to atmospheric refraction of starlight. As the stars are very far away, they behave as almost point sources of light. A son account of atmospheric refraction, the path of rays of light coming from the star goes on varying slightly, the apparent position of the star fluctuates and the amount of starlight entering the eye flickers. So, sometimes, the star appears brighter and at some other time, fainter. Thus, the stars twinkle. 
Q13. Explain why the planets do not twinkle.
 Ans. Planets are much closer to the earth and are seen as extended sources. So, a planet may be considered as a collection of a large number of point-sized light sources. Although light coming from individual point-sized sources flickers but the total amount of light entering our eye from all theindividual point-sized sources average out to be constant. Thereby, planets appear equally bright and there is no twinkling of planets. 
Q14. Why does the Sun appear reddish early in the morning? 
Ans. In the early morning, the sun is situated near the horizon. Light from the Sun passes through thicker layers of air and larger distance in the earth’s atmosphere before reaching our eyes. While passing through atmosphere blue light is most scattered away and the Sun appear reddish
Q15. Why does the sky appear dark instead of blue to an astronaut? 
Ans. Colour of the sky is on account of scattering of light of shorter wavelengths by particles in the atmosphere of earth. If the earth had no atmosphere, there would not have been any scattering and the sky would have looked dark. When an astronaut in his spacecraft goes above the atmosphere of earth, sky appears dark to him because there is no scattering of light.
The Human Eye and the Colourful World HOT Questions with answer
The Human Eye and the Colourful World HOT Questions with answer
Also read.
reproduction
gregor-mendel-father-of-genetics
our-environment
natural-resources-questions
reproduction-and-endocrine-system
heredity-and-evolution
the-human-eye-and-colourful-world
heredity-notes
management-of-natural-resources
control-and-co-ordination-test2
control-coordination-notes
life-process-question-part2


 Human Eye  Human Eye  Human Eye  Human Eye rma sir sharma coaching centre  sharma sir sharma coaching centre  sharma sir sharma coaching centre  sharma sir sharma coaching centre  sharma sir sharma coaching centre  sharma sir sharma coaching centre  sharma sir sharma coaching centre  sharma sir sharma coaching centre  sharma sir sharma coaching centre  sharma sir sharma coaching centre  sharma sir sharma coaching centre  physicschemistry 10 12 9scceducation ssc sample paper ssc question paper notice arithmetic category10 category nine category eleven class twelve cbse board level result job admission sharma sir R d sharma ssc cgl   ctet ctet model question paper online education study free online iit free free study material iit maths physics biology chemistry mathematics physics best coaching job centre however notice transfer pdf doc sharma sir however i will solve jee main  education com sharma sir facilitate Delhi 


Share on Google Plus Share on whatsapp

Download app for android

Download app for android

Search

Popular Posts

Facebook

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
SCC Education © 2017. Powered by Blogger.

Total Pageviews